Wat veroorzaakt een slechte adem?

Slechte adem, we weten allemaal wat het is en we schamen ons allemaal wel eens voor onszelf. Maar wat veroorzaakt het? Als u weet en begrijpt wat de oorzaak is van een slechte adem, kunt u deze en de schaamte die daarmee gepaard gaat, voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van een slechte adem en stop met bang te zijn om dichtbij te komen.

slechte-adem-oorzaak
Oorzaken van een slechte adem?

Ook wel halitose genoemd, slechte adem kan worden veroorzaakt door een aantal problemen.

reden-slechte-adem-voedsel
reden-slechte-adem-roken
  • Voedsel.Sommige voedingsmiddelen die we eten, kunnen ons tijdelijk een slechte adem bezorgen. Knoflook, uien, koffie, gekruid of geurig voedsel kunnen uw mond minder fris maken. Poets je tanden, kauw op suikervrije kauwgom of gebruik mondwater voor een fris gevoel.

  • Tabak.Roken en tabaksgebruik veroorzaken niet alleen een slechte adem, ze kunnen ook mondkanker veroorzaken, tanden verkleuren en je tandvlees irriteren. Overweeg een tabaksvrije levensstijl om de negatieve effecten te verminderen.

  • Tandheelkundige problemen.Een slechte adem kan worden veroorzaakt door gebitsproblemen zoals tandvleesaandoeningen of gaatjes. Overvolle tanden of slecht passende tandheelkundige apparaten kunnen ook een slechte adem veroorzaken. Raadpleeg uw tandarts om eventuele mondverzorgingsproblemen als boosdoener uit te sluiten.

  • Bacteriën. Zonder goed poetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts gaan, worden bacteriën niet uit je mond verwijderd. De opbouw van deze plakkerige bacteriën kan leiden tot een slechte adem. Door de ADA-aanbeveling op te volgen om twee keer per dag te poetsen, dagelijks te flossen en routinematige bezoeken aan de tandarts, kunt u bacteriën onder controle houden.

  • Droge mond. Gebrek aan speeksel veroorzaakt een droge mond, wat een bijwerking kan zijn van medicijnen, roken of mondademhaling, of het kan een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsrisico. Praat met uw tandarts over een droge mond voor de beste remedies voor zowel een droge mond als de daaruit voortvloeiende slechte adem.

Slechte adem aanpakken

Om een slechte adem aan te pakken, moet je begrijpen wat de oorzaak is. De beste manier om de onderliggende reden voor een slechte adem te achterhalen, is door eerlijk te zijn over uw levensstijl en gewoonten met zowel uw tandarts als uw arts om de beste manier te vinden om van een slechte adem af te komen. Vaak kan een slechte adem worden voorkomen door een tabaksvrij leven te leiden, een goede mondverzorgingsroutine aan te houden (twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen) en natuurlijk minstens twee keer per jaar naar je tandarts te gaan.

Tandarts nodig? We zien je graag. Vraag een afspraak aan bij Adenta Antwerpen tandartspraktijk.