Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

Wanneer heb je voor het laatst je tandenborstel vervangen? We gooien verlopen voedsel weg, vullen vitamines en supplementen aan en vervangen onze schoonheidsproducten vaak, maar als het gaat om gezondheid en schoonheid, is het onze mondhygiëne die niet zoveel aandacht of aandacht krijgt als andere delen van ons regime. Er zijn echter belangrijke regels en tips die u moet volgen om een optimale tandgezondheid te behouden.

tandenborstel-vervangen
Wanneer moet je je tandenborstel vervangen?

De meeste tandartsen, en de Council of European Dentists (CED), raden aan om elke 3 maanden je tandenborstel te vervangen. Tandenborstels ondergaan na verloop van tijd normale slijtage en worden minder effectief bij het verwijderen van tandplak van tanden en tandvlees. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 3 maanden de borstelharen afbreken en hun effectiviteit verliezen.

hoe-vaak-tandenborstel-vervangen
hoe-vaak-tandenborstel-vervangen

Schimmels en bacteriën kunnen zich ook in de borstelharen ontwikkelen als ze niet goed worden verzorgd. Zorg ervoor dat u uw tandenborstel na gebruik grondig afspoelt en droogt, onbedekt in een rechtopstaande positie opbergt en uit de buurt van andere gebruikte tandenborstels houdt. Als u op reis gaat, moet u uw opzetborstel afdekken om deze te beschermen en de verspreiding van ziektekiemen te verminderen.

Als u zich niet meer precies kunt herinneren hoe lang het geleden is, let dan vooral op de staat waarin uw opzetborstel zich bevindt - of de borstelharen versleten, uitwaaierend of gerafeld zijn, of vooral als u donkere kleurveranderingen ziet, wat een teken is van schimmel.

Wat gebeurt er als ik mijn tandenborstel niet vaak genoeg verwissel?

Als de wetenschap dat bacteriën en schimmels zich ophopen op de borstelharen van uw tandenborstel niet voldoende reden is om uw tandenborstel vaker te vervangen, zijn er ook een aantal andere risico's en onaangename problemen verbonden aan het niet vervangen van uw tandenborstel. Een van de risico's is beschadiging van uw tandvlees, omdat oude tandenborstels niet meer effectief zijn in het verwijderen van tandplak van uw tanden, wat leidt tot gingivitis. Onbehandeld leidt gingivitis tot infectie, waardoor tanden kunnen uitvallen.

Nog onaantrekkelijker, je kunt ziek worden van te veel gebruikte tandenborstels (zie: de opbouw van bacteriën en schimmels), je tandenborstel kan gaan schimmelen, of misschien wel de minst aantrekkelijke, je kunt ongewenste deeltjes binnenkrijgen als je hem in de buurt van een toilet bewaart.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ga nu mijn tandenborstel vervangen en een grondige reiniging plannen met mijn tandarts.

Waar u op moet letten bij het winkelen voor tandheelkundige producten

Vraag uw tandarts tijdens uw volgende tandheelkundige controle en reiniging om aanbevelingen over wat u zou moeten kopen op basis van uw individuele behoeften, uw specifieke tandheelkundige gezondheidstoestand, enz.

Enkele veelvoorkomende suggesties onder tandheelkundige professionals zijn om tandenborstels met zachte haren te zoeken, aangezien harde haren uw tanden en tandvlees beschadigen, kies een opzetborstel die één of twee tanden tegelijk raakt, gebruik een tandpasta met fluoride die is goedgekeurd door de ADA, overweeg gebruik mondwater om tandplak en gingivitis verder te bestrijden, en vergeet flosdraad niet!

Overweeg om te investeren in een elektrische tandenborstel, want het is bewezen dat deze de mondgezondheid verbeteren dan wat een handtandenborstel kan doen door tandplak te verwijderen, gingivitis te verminderen en tandvlekken te elimineren. Het is ook aangetoond dat ze de hoeveelheid tandplak op de tanden van mensen met parodontitis minimaliseren.

Onderzoek welke producten het beste bij u passen en vergeet niet uw tandarts om aanbevelingen te vragen.

Tandarts nodig? We zien je graag. Vraag een afspraak aan bij Adenta Antwerpen tandartspraktijk.