Beroerte en mondgezondheid: is er een verband?

Beroerte - elke vier minuten sterft er iemand in de wereld aan! Naarmate we meer en meer leren over hoe onze mondgezondheid onze algehele gezondheid beïnvloedt, vragen we ons af of er een verband is tussen een beroerte en mondgezondheid.

beroerte-en-mondgezondheid
Beroerte begrijpen

Om het verband tussen een beroerte en mondgezondheid te begrijpen, moet men eerst begrijpen wat een beroerte is en wie een hoger risico loopt om er een te krijgen. Een beroerte treedt op wanneer een bloedvat in de hersenen barst, of een bloedstolsel voorkomt dat zuurstof de hersenen bereikt. Iemand die een beroerte doormaakt, zal fysieke tekenen vertonen, waaronder een hangend gezicht, armzwakte of onduidelijke of gestoorde spraak. Hoewel een beroerte bij mensen van alle leeftijden kan voorkomen, zijn er specifieke groepen mensen die een groter risico lopen:

  • 65 plussers – het risico op een beroerte neemt toe met de leeftijd, waarbij de meerderheid van de slachtoffers van een beroerte 65 jaar of ouder is.

  • Afro-Amerikanen - hebben twee keer zoveel risico op een beroerte dan blanken en zijn de groep die het meest waarschijnlijk sterft aan een beroerte

  • Degenen die slechte levensstijlkeuzes maken - sedentaire levensstijl, roken, zwaarlijvigheid en de ziekten die daaruit kunnen voortvloeien (zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes) bleken een beroerte te veroorzaken.

65-plussers-beroerte-mondgezoendheid
beroerte-en-levenstijl

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten die een beroerte hebben gehad over het algemeen slechte mondhygiëne en mondgezondheid hadden. Helaas resulteert een slechte mondgezondheid over het algemeen in de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen.

Tandvleesaandoeningen begrijpen

Tandvleesaandoeningen treffen meer dan 80% van de volwasennen! Het is een volledig te voorkomen ziekte, ontstaan door de overgroei van bacteriën in de mond. Gekenmerkt door rood, gezwollen tandvlees dat van de tand is weggetrokken en gemakkelijk kan bloeden, kent tandvleesaandoeningen meerdere stadia en kan vaak worden vertraagd met de juiste behandeling.

De beste manier om tandvleesaandoeningen te voorkomen, is door goede mondzorgpraktijken bij te houden en de aanbevelingen van uw tandarts op te volgen: tweemaal per dag poetsen, dagelijks floss en mondwater gebruiken, suikervrije kauwgom kauwen tussen de maaltijden door als poetsen geen optie is, en minstens twee keer per jaar naar uw tandarts voor regelmatige controles.

Dus, hoe zijn beroerte en tandvleesaandoeningen verbonden?

Het verband tussen tandvleesaandoeningen en een beroerte

De belangrijkste link tussen tandvleesaandoeningen en beroertes is een ontsteking. De overvloed aan bacteriën geassocieerd met tandvleesaandoeningen is een infectie van de mond. Helaas kan deze bacteriële infectie in de bloedbaan terechtkomen, waardoor een ontsteking ontstaat waardoor het bloed sneller gaat stollen, wat kan leiden tot een beroerte.

Hoewel het nog steeds onduidelijk is of ontsteking door tandvleesaandoeningen resulteert in vasculaire ontsteking (gerelateerd aan zowel hartaandoeningen als beroertes), of andersom, onderzoeken zijn duidelijk dat er een verband is. In feite is de ontsteking die gepaard gaat met tandvleesaandoeningen ook in verband gebracht met aandoeningen zoals diabetes, bepaalde vormen van kanker en zelfs de ziekte van Alzheimer.

Beroerte en mondgezondheid

Omdat veel mensen worden getroffen door zowel tandvleesaandoeningen als beroertes, is het belangrijk om de risico's en manieren te begrijpen om beide te voorkomen. Het is belangrijker dan ooit om op de hoogte te blijven van goede mondverzorgingspraktijken als u of een geliefde een beroerte heeft gehad. Patiënten die een beroerte hebben gehad, hebben mogelijk ondersteuning nodig bij het handhaven van een goede mondgezondheid, vooral als ze cognitieve of fysieke beperkingen hebben waardoor ze zich niet herinneren de taken goed uit te voeren of uit te voeren.

Door preventieve maatregelen te nemen tegen tandvleesaandoeningen met goede mondverzorgingsgewoonten, verlaagt u ook uw risico op een beroerte en verschillende andere ziekten. Het Adenta Tandarts Antwerpen team is hier om uw inspanningen te ondersteunen. Nel vandaag nog onze tandartspraktijk in Merksem, Antwerpen.

Tandarts nodig? We zien je graag. Vraag een afspraak aan bij Adenta Antwerpen tandartspraktijk.